dinsdag 11 november 2008

Zomerse antidepressiva


Het uit Washington afkomstige DJ/producersduo Rob Garza en Eric Hilton levert onder de naam Thievery Corporation al ruim tien jaar lang een gestage stroom cd’s af. Hoofdspecialisatie: loom swingende downtempo lounge, die overal tot zijn recht komt waar chillen & relaxen hoog in het vaandel staan.

Of je nou met een coole cocktail in de hand in een hippe nachtclub staat of met een joint in je hoofd in een hangmat in Goa ligt, bij TC is het goed heupwiegen en/of knikkebollen.

Hun zelfrelativerende naam is perfect gekozen, want de twee dubheads jatten als raven uit de ruif van de pop- en wereldmuziek en mengen de ingrediënten tot een eigen amalgaam dat inmiddels uit duizenden herkenbaar is.

Muzikale globetrotters
Doorspekten de heren de beats altijd al kwistig met multi-culti invloeden (triphop, latin, jazz, bossa en reggae) en diverse gastvocalisten, hun meest recente cd ‘Radio Retaliation’ is niets minder dan een muzikale wereldreis in vijftien nummers. Daarbij worden o.a. India, Afrika, het Midden-Oosten, Latijns Amerika, Cuba en uiteraard Jamaica aangedaan.

Zonnige muziek dus, maar ditmaal overgoten met een nadrukkelijk politiek sausje, want het duo ageert tekstueel tegen oorlog, corrupte regeringen en andere mondiale ongemakken. Maar de heren doen dat zo relaxed dat je er gelukkig met dit najaarsweer niet de barricaden voor op hoeft. Protest, okee, maar dat kan ook vanuit de lounge chair met de verwarming aan.


Discover

Startpunt
‘Radio Retaliation’ is TC’s meest gevarieerde cd tot op heden, dus een perfect startpunt voor wie de groep niet kent. En wie dit album leuk vindt, kan altijd nog verder graven naar andere pareltjes op twaalf voorgangers.

Heb zelf hun zes officiële albums, vijf remixcompilaties en twee soundtracks teruggebracht tot 70 favorites, in mijn geval goed voor dik vijf uur innerlijke herfstbestrijding.

Geen opmerkingen: