woensdag 10 december 2008

Pedo plaatjes?


We blijven nog even in de sector cover art.

In Groot-Britannië blijkt het niet meer mogelijk om de Wikipedia-pagina van een album van de Duitse rockers The Scorpions te bekijken.

Op de hoes van hun LP ‘Virgin Killer’ uit 1976 is een minderjarig meisje te zien dat naakt op de grond zit. Bij de Internet Watch Foundation waren binnengekomen over de foto, waarna besloten werd de pagina op de zwarte lijst te plaatsen.

Vreemd natuurlijk dat de rest van de wereld die afbeelding nog wel kan zien. Nog vreemder dat daar pas 30 jaar na dato zo’n ophef over ontstaat. Heb de hoes ooit gewoon tussen de platencollectie van een jeugdvriend zien staan en er waren in de seventies -het tijdperk dat alles moest kunnen- nog wel meer blote albumcovers op het randje. Blind Faith bijvoorbeeld of Led Zeppelin’s ‘Houses of the Holy’ (in 1974 nog genomineerd voor een Grammy Award in de category Best Album Package).

Behoeft geen betoog dat dergelijke hoezen in het huidige tijdsgewricht niet meer gemaakt zouden worden. Maar om met terugwerkende kracht de geschiedenis te censureren, gaat mijns inziens te ver. Het eind is bovendien zoek, want wat moeten we dan –om een recenter voorbeeld te noemen- met Nirvana’s ‘Nevermind’? Komt dat jochie ook op de black list?

Nog meer controversiële hoezen hiero.

Update:
koud een paar uur nadat ik bovenstaand blogpostje online had gezet, heeft de Internet Watch Foundation haar beslissing teruggedraaid. Goh, wist niet dat ik zoveel invloed had :-)

1 opmerking:

Anoniem zei

Met zo'n titel krijg je vast meer bezoekers.