zondag 2 mei 2010

Muziekhistorische mashup


Tussen de stortvloed aan nieuwe muziekjes die de afgelopen tijd op mijn pc belandde, sprong er één cd direct in het oog, eh oor.

Ik heb het over ‘San Patricio’, het bijzondere samenwerkingsproject tussen de Ierse muzikant Paddie Maloney (71) en de Amerikaanse gitarist/producer Ry Cooder (65). Twee onhippe, ouwe knakkers die de volksmuziek van Ierland en Mexico samensmeedden tot een volstrekt nieuwe en originele mashup.
Op het eerste gezicht hebben Ierland en Mexico niets met elkaar te maken, laat staan de muziek uit beide landen. Een grimmige voetnoot uit de geschiedenis vertelt echter een ander verhaal.

Deserteurs met heldenstatus
Naar Amerika uitgeweken Ieren -op de loop voor de voedselschaarste in hun thuisland- werden in 1846 gerekruteerd om tegen de Mexicanen te vechten, maar werden zo slecht behandeld dat ze het aan Amerikaanse zijde voor gezien hielden, en overliepen naar 'de vijand'. Om uiteindelijk onder de regimentsnaam San Patricio – naar de Ierse beschermheilige Saint Patrick– de oorlog te verliezen en als deserteurs aan de galg te eindigen. In Mexico genieten de San Patricios dik anderhalve eeuw na dato nog steeds een heldenstatus.



Soundtrack
Maloney bracht zijn vaste groep The Chieftains mee naar de studio, Cooder recruteerde een legertje ouwe rotten en grootheden uit L.A. en Mexico voor de Spaanstalige inbreng. Het resultaat mag zonder meer uniek genoemd worden en laat zich het best beluisteren als de soundtrack van een film over bovenvermelde geschiedenis.

Het is wonderlijk te horen hoe bijna vanzelfsprekend de Ierse instrumenten, ritmes en muziek met de Mexicaanse versmelten. Beide landen vinden elkaar in de melancholie én de uitbundigheid die hun muzikale erfenis kenmerkt. Zelfs de Ierse acteur Liam Neeson declameert een gedragen tekst in ‘The march to battle’ waarbij de San Patricios, begeleid door doedelzakken- ten strijde trekken tegen de yankees.

Prachtig. Met recht tijdloze muziek! Eindigt nu al hoog in mijn persoonlijke top-10 van dit jaar.

Geen opmerkingen: