woensdag 15 december 2010

Bye bye


Bovenstaand gedicht maakt onderdeel uit van het project De Speeldoos van Torre Florim (frontman van De Staat) en Roosbeef-bazin Roos Rebergen. In meerdere opzichten een bijzonder project: de twee maakten songs van enkele gedichten die geschreven werden door verstandelijk gehandicapten.

‘Iemand dood’ is de onbetwiste topper van het zes nummers tellende mini-album en werd afgelopen zondag live gespeeld tijdens de VPRO Nederpopshow (zie ook vorige postje) in een schitterende uitvoering. Later bleek dat het nummer genomineerd was voor de Song van het Jaar verkiezing, maar dat de poll net gesloten was. Jammer, want mijn stem hadden ze zeker gekregen.

Het nummer vormt een mooi bruggetje naar de Dodenlijst van 2010, het overzicht van min of meer bekende wereldburgers die dit jaar het tijdelijke met het eeuwige verwisselden. De lijst telt al pak ‘m beet zo’n 2200 namen, en het jaar is nog niet eens voorbij!
Nou tikt het natuurlijk lekker door als je het bijna voltallige Poolse parlement er tussen hebt zitten en je ook wielrenners, pokerspelers en houtsnijders (!) opneemt, maar toch een respectabele lijst, ook al is driekwart mij onbekend.

Mijn lijstje van favoriete doden: Dennis Hopper, Ton van Duinhoven, Corneille, Leslie Nielsen, Alex Chilton, Kate McGarrigle, Solomon Burke en Mark Linkous (Sparklehorse).

Zij hebben mij stuk voor stuk veel moois & leuks geleverd. Waarvoor bij deze alsnog dank.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik mis wel Mulisch in je lijstje!

Ome Kees

PeterQ zei

Mulisch? Mulisch?

Is dat niet die Duitse striptekenaar? Is die dood dan?

Anoniem zei

Ha, ha. En sinds vandaag kun je Captain Beefheart ook nog snel op dat lijstje zetten.

Ome Kees

PeterQ zei

Captain Beefheart? Was dat niet die keurslager uit Kansas?