donderdag 9 december 2010

Stihille nacht

Nieuwe kersttraditie in Engeland: verhinder dat de winnaar van talentshow X-factor, de top van de hitparade bereikt. Is vorig jaar gelukt. Dankzij een Facebook campagne behaalde een ouwetje van Rage Against The Machine (‘Killing In The Name’ uit 1992) alsnog de nummer 1 positie in de Britse charts en versloeg daarmee Joe McElderry, de toenmalige X-factor winnaar.

Cage Against The Machine
Dat trucje wil men dit jaar nog wel eens opnieuw uitproberen. De keuze voor de potentiële kersthit van 2010 is zo mogelijk nog merkwaardiger en extremer dan vorig jaar: de beroemde compositie 4’33″, voor piano van John Cage. Nou ja, compositie: de partituur schrijft vier en een halve minuut lang stilte voor. Avantgarde uit 1952, weetjewel…



Hoe dat in de praktijk uitpakt is te zien in bovenstaande ‘orkestrale’ uitvoering.

Time is money
De nieuw opgenomen versie (m.m.v. o.a. Pete Doherty, The Kooks, Enter Shikari, UNKLE, Orbital en Billy Bragg) zal vanaf volgende week online tegen betaling te dowloaden te zijn.
Grappige actie hoor, maar vraag me wel af of ie dit keer ook kans van slagen heeft. Wie is er tenslotte bereid geld te betalen voor stilte?

Geen opmerkingen: