woensdag 3 december 2008

Vette kunst


Had de Limburgse kunstenares Mieke Smits toch zo’n leuke website gemaakt waarin ze niet alleen het lichamelijke schoonheidsideaal becommentarieert, maar ook een optimale wereldvoedselproductie als issue op de kaart zet. En dan gaan mensen ineens zo raar reageren.

De afgelopen dagen ontving Smits naar eigen zeggen bijna 100 aanvragen van mensen die vet wilden laten wegzuigen om dat ter beschikking stellen aan hongerende medemens in de Derde Wereld. ''Zij wilden uitgehongerde zwartjes hun buik laten vullen met hun gedoneerd overtollig vet'', aldus de kunstenares. ''Schokkend'', noemde Smits die reacties. ''Mensen geloofden dat mijn project op realiteit berustte!”.

Schokkend? Door internet (en laten we John de Mol’s ideeëngoed ook niet vergeten) zijn inmiddels de meest idiote & platte zaken gemeengoed geworden. Dan moet je dus niet gek staan te kijken dat er mensen zijn die een gratis liposuctie t.b.v. het goede doel wel zien zitten. Truth is stranger than fiction, nietwaar?
Schokkend misschien voor de mensen in Darfur, maar die hebben toch geen internet.

Als cynisch commentaar op de hedendaagse wereld is er nix mis met die site, maar of je dit kunst mag noemen waag ik te betwijfelen. En als het dan toch kunst is, waarom klaag je dan dat er eindelijk mensen zijn die je werk serieus nemen? Publiciteitsstunt om je statistiekjes op te krikken? Of gewoon een kwestie van vette pech?

Geen opmerkingen: