maandag 19 januari 2009

Historische kippenvelmomenten


Tussen de nodige patriottistische edelkitsch kende het Concert for Obama, dat gisteravond onverwacht live werd uitgezonden, gelukkig ook de nodige onvervalste kippenvelmomenten.

Palestijnse droom
Springsteen opende het concert magistraal met ‘The Rising’, in de rug gesteund door een groot gospelkoor. U2 bracht later vóór het Lincoln Memorial -waar Martin Luther King ooit zijn historische rede uitsprak- heel toepasselijk hun klassieker ‘Pride’.
Bono was overigens de enige artiest die een heet & actueel politiek hangijzer durfde aan te kaarten. Verwijzend naar de droom van MLK zei hij: "Dit is niet alleen een Amerikaanse droom, maar ook een Ierse droom, een Europese droom, een Afrikaanse droom, een Israelische droom... en een Palestijnse droom." Respect!

Ook mooi en erg toepasselijk: ‘This Land Is Your Land’ (in 1940 door Woody Guthrie gecomponeerd als tegenhanger van Irving Berlins ‘God Bless America), uitgevoerd door de 89-jarige ex-protestzanger en ex-communist Pete Seeger, samen met The Boss.

Was een mooie afsluiter geweest, maar toen moest Beyoncé nog zo nodig ‘America, the Beautiful’ kwelen. Dat had natuurlijk veel beter Dylan's ‘The times, they are a-changing’ kunnen zijn, maar helaas schitterde Bawb door afwezigheid.

Geen opmerkingen: