woensdag 25 februari 2009

Back on the chain gang


Altijd bekijkenswaardig, Het Uur van de Wolf. Met komende vrijdag een documentaire over Johnny Cash en de totstandkoming van zijn legendarische optreden in Folsom State Prison.

Op 13 januari 1968 gaf The Man In Black twee shows in deze zwaarbewaakte gevangenis. Een bijzondere daad in die tijd, temeer omdat de zanger hiermee een bijdrage wilde leveren aan de hervorming van het Amerikaanse gevangenissysteem.
Een jaar later zou Cash het in de bajes van San Quentin nog eens dunnetjes overdoen, wat hem een onwaarschijnlijke internationale hit opleverde in de vorm van ‘A boy named Sue’.

Beide jailhouse concerts werden in beeld en geluid vastgelegd voor het nageslacht, maar ‘At Folsom Prison’ is the real thing for the first time. Bovendien zou het gelijknamige live-album Cash’ loopbaan, die door alcohol en pillen behoorlijk in het slop geraakt was, hernieuwd leven inblazen.

Verplicht nummer
De documentaire, die vorig jaar op het IDFA zijn Nederlandse première beleefde, focust zich vooral op gesprekken met oud-collega's, ex-gevangenen en bewakers, maar toont hopelijk ook fragmenten uit het legendarische concert. Eigenlijk mag in de docu één nummer uit de setlist beslist niet ontbreken: ‘Folsom Prison Blues’ met de gitzwarte tekstlijn 'I shot a man in Reno just to watch him die’.

Cash nam die track al aan het begin van zijn carrière op in 1955, geïnspireerd door de film ‘Inside the Walls of Folsom Prison’ die hij zag tijdens zijn diensttijd in West-Duitsland. "I sat with my pen in my hand, trying to think up the worst reason a person could have for killing another person, and that's what came to mind", verklaarde hij ooit. Dertien jaar later zou de song binnen de gevangenismuren nog een extra impact krijgen…

Geen opmerkingen: