zondag 14 februari 2010

Winter in Havana


Vandaag is het zondag en we hebben nog een paar dagen te gaan voordat we woensdagavond via Madrid terugvliegen naar winters Holland.

Beetje frisjes
Over winterse waarden gesproken: ook hier is het weer plotseling fors aan het klooien. Door een enorme storing die het zuiden van de VS al tijden in de ban houdt (men noemt het de February Fury) stromen ook hier frissere lucht & wolkenvelden van zee binnen.
Dat betekent in de praktijk dat het hier 's avonds niet zwoel maar chilly is en overdag is er soms een kortstondige plensbui & veel wind. Vandaag zit de hemel voor het eerst potdicht en lopen we in de kleren waarmee we uit Nederland zijn vertrokken. We hopen dat het de komende dagen nog een beetje bijtrekt, want dit is nou niet echt de bedoeling van een zonnnige vakantie.

Cultureel bombardement
We hebben het oude, schitterende stadshart al meerdere malen doorkruist en vele honderden foto's genomen op de prachtige plaza's waar je je ogen uitkijkt. Het stikt hier ook van de officiële bezienswaardigheden. Havana is een waar cultureel bombardement! We hebben het indrukwekkende Capitool (de voormalige regeringszetel) en het Museo de la Revolucion al bezocht, maar er zijn ook zat kleinere museumpjes en vele galerietjes met kleurige, vrolijke kunst.

Want ondanks de verpletterende armoede in vele vervallen straatjes beschikken de Habaneros over een veerkracht die bewonderenswaardig is voor ons verwende Westerlingen. Hoe is het mogelijk dat dit volk onder zulke omstandigheden danst op vrolijke salsa en niet vervalt in voor de hand liggende blues of fado-melancholie?

Nog te doen
We hebben nog een aantal ongezien zaken op het programma staan: het grote Museum voor Schone kunsten, hier vlak tegenover ons hotel, de Necropolis (de grote begraafplaats met vele monumentale gedenkstenen) en het befaamde Hotel Nacional met zijn 20-er jaren interieur, waar we een mojito in de planning hebben. Dat hotel ligt aan de Malecon, de kilometers lange stadsboulevard. Het zou te lopen moeten zijn, maar toen we er eergisteren overheen reden in een open stadsbus sloegen de golven over de zeewering, dus dat zal wel uitdraaien op een taxi.

Kortom, we hebben het fris en druk. Tot later, wij melden ons weer wel als we thuis zijn.

2 opmerkingen:

Anja van Sparrentak zei

hoi hoi!!

Die solidariteit (met minder weer) hoeft niet hoor! Hier vandaag weer sneeuw en kou ... ik hoop dat jullie nog een paar mooie, warme(re) dagen krijgen!

Leuk om zo een beetje mee te kunnen leven op afstand ... èn wel een heel andere wereld dan hier ... leuk om te lezen, en straks te horen!

liefs,
Anja

Anoniem zei

hoi P&M ,
Jammer van het weer zeg! Ik zag dat het vandaag bij jullie (in Havana airp)18 graden was, dat is best frisjes, en merendeels bewolkt. Bij ons is het 1 graad C. en in Vlissingen 0 gr C. Gelukkig valt er wel genoeg te zien en te beleven in (of; op) Cuba en zo te horen genieten jullie ervan.
Nu ben ik die sneeuw hier zo langzamerhand wel een beetje zat hoor, het is mooi(geweest), dat wel, maar
ik verlang nu naar de lente!!
lieve mensen,
nog fijne dagen en een goede reis terug weer he!
moxx