maandag 31 mei 2010

Lost Finito


Met een dikke week vertraging bekeken wij afgelopen weekend de laatste afleveringen van ‘Lost’, de tv-serie die ons zes seizoenen en 121 afleveringen lang aan de beeldbuis genageld hield.

Dat we onze nieuwsgierigheid naar de langverwachte grande finale zo konden bedwingen had te maken met het feit dat we eerst nog een andere tv-serie, ‘The Shield’, wilden afkijken. De zeven seizoenen van deze briljante politiereeks joegen we er in amper vijf maanden tijd doorheen.

God save the DVD box!
Het moge inmiddels bekend zijn: wij zijn serie- en dvd-box junks. Het begon allemaal met ‘The Sopranos’ en ‘Six Feet Under’, maar al snel ontdekten we dat er nog meer moois & leuks te vinden was; de dopey satire ‘Weeds’ bijvoorbeeld of recentelijk het bloedstollend intelligente ‘Dexter’.
Geen groter genoegen dan zulke pracht-tv versneld -zonder reclameblokken- achter elkaar te bekijken; je blijft er beter in zitten, en karakters en scenario komen eerder & beter tot hun recht.
Daarom: God zegene de DVD box! Vroeger kocht ik ze nog braaf, maar tegenwoordig pluk je de tv-series, Nederlands ondertiteld en al, zo uit de ether.

Raadsels en weirde avonturen
Maar goed, we hadden het dus over ‘Lost’. Kort uitleggen waar die serie over gaat, is haast ondoenlijk. (Zwakke poging: ‘Vliegtuig stort neer op mysterieus eiland en overlevenden beleven daar de meest weirde avonturen’). Niet voor niets proberen talloze forums en fansites het fenoom ‘Lost’ en zijn raadsels te ontrafelen.
Mooiste voorbeeld: Lostpedia, een complete online encyclopedie met karakterbeschrijvingen, plotanalyses, theorieën en culturele referenties, you name it!

Bijzonder mixje
´Lost´laat zich het best karakteriseren als een science fiction fantasy sprookje over vrije keuze, toeval & lotsbestemming, leven & dood, schuld & boete, gegoten in soapvorm met flashbacks, flashforwards en flash-sideways. Hallo, bent u daar nog?
Sprekende doden, paralelle werelden, de relativiteitstheorie over tijd en ruimte, wetenschappelijke experimenten, het komt allemaal voor in deze poppy thriller stampensvol mythologische, bijbelse en filosofische verwijzingen.

Verrassend einde
Enig kritiekpuntje: het schrijversteam heeft de serie te lang gerekt met nodeloze sidelines. Daardoor kwam men op het eind toch een beetje knel te zitten in een poging alle mysteries te verklaren. Voor sommige raadsels werden te gemakkelijke oplossingen aangedragen, andere bleven zelfs geheel onopgelost.
Desondanks was het ietwat kleffe eind verrassend genoeg en voor 90% bevredigend, hetgeen voor zo’n complexe serie toch best als een compliment mag gelden.

En natuurlijk verdient zo’n serie een epische DVD box. Wordt in november verwacht, vlak vóór mijn verjaardag. Eén keer raden wat er op mijn verlanglijstje komt te staan…

Geen opmerkingen: