vrijdag 18 september 2009

Tijdige kijktip


Dexter Morgan is een briljant forensisch specialist bij de afdeling moordzaken in Miami, met als specialisme het analyseren van bloedpatronen op crime scenes.
In de ogen van velen is hij een succesvolle all-American guy, maar Dexter heeft een duistere kant die hij zeer slim voor de buitenwereld weet te verbergen. Dexter is namelijk een serial killer die in zijn vrije tijd seriemoordenaars naar de andere wereld helpt.

Intelligente serie
Dit is het op zich al bijzondere uitgangspunt van een al even bijzondere tv-serie, die in Amerika inmiddels aan zijn vierde seizoen toe is.
Maar ‘Dexter’ is meer dan een aardig idee: de serie is uiterst intelligent gemaakt, kent prima bijpersonages (die vaak ook weer een verborgen kant hebben), gitzwarte humor en heeft vele diepere lagen, spanningsbogen en dramatische plotwendingen.

Niet alleen is de hoofdpersoon zich ten volle bewust van zijn sociopathische gedrag en hunkert hij eigenlijk naar een huisje-boompje-beestje bestaan, als kijker krijg je bovendien gaandeweg meer inzicht in hoe Dexter’s gevoelloze leegte veroorzaakt is door een verschrikkelijk jeugdtrauma.

Glansrol
De hoofdrol wordt fantastisch neergezet door Michael C. Hall, die eerder een glansrol vertolkte in nog zo’n klasse-serie: ‘Six Feet Under’, en vooral zijn interne monologen zijn van een soms literaire kwaliteit.

In november zal de VPRO 'Dexter’ dagelijks gaan uitzenden. Aan ons zal het niet besteed zijn, want wij hebben hier in Huize Q er dan al drie (en waarschijnlijk vier) seizoenen op zitten.

Als rechtgeaarde seriejunks zijn wij namelijk al weken in de ban van deze sublieme serie, die een collega (thanx PeterM) voor ons van internet geplukt heeft. Vrijwel iedere avond nestelen we ons avond voor de buis voor onze dagelijkse portie ‘killer tv’.

Dus hou de VPRO-programmering in de gaten, want Dexter is coming!

Geen opmerkingen: