woensdag 22 oktober 2008

Mashen & Mixen


Begin deze week was de slotmanifestatie van 23 Dingen, de bibliotheektraining rond Web 2.0 waaraan ik (en vele collega’s met mij) sinds april hebben deelgenomen. Eén van de inmiddels meest ingeburgerde Web 2.0 ontwikkelingen bleef echter buiten de picture: mashups.

Combi info
Mashups zijn internetapplicaties die nieuwe informatie genereren door gegevens van minstens twee externe internetbronnen aan elkaar te koppelen. Goed voorbeeld is de combinatie van data uit de geografische kaartendienst Google Maps met gegevens uit allerlei mogelijke andere databases zoals bijvoorbeeld politierapporten of huizenadvertenties.
Zo kun je bijvoorbeeld ook letterlijk in kaart brengen welke Nederlandse bibliotheken inmiddels met 23 Dingen bezig zijn of waren.

Muzikale mashups
Ik kende de term mashup al eerder in een andere context. Toen ik in 2001 voor het eerst begon te bloggen, ontdekte ik tijdens mijn grote ontdekkingsreis op het Internet het toen nog prille fenomeen muziekmashups, tegenwoordig ook wel aangeduid als ‘bastard pop’.
En dat werkte destijds al en nu nog steeds volgens hetzelfde principe: het over elkaar heen leggen van in dit geval twee (of meer) songs, zodat iets totaal nieuws ontstaat. Want de Engelse term ‘mash’ betekent niets meer dan ‘mengen’ of zo u wilt ‘door elkaar klutsen’.

Luister hieronder naar Party Ben’s ‘Every car you chase’ door The Snow Police, de perfecte samensmelting van Snow Patrol’s ‘Chasing cars’ en ‘Every breath you take’ van The Police.


Een van de pioniers in die sector was Engelsman Mark Vidler die zijn mashup van Blondie’s ‘Rapture’ met ‘Riders on the storm’ van The Doors later zelfs bekroond zag als officiële single release ter gelegenheid van een Best of Blondie cd.

Van underground naar mainstream
Wat zes-zeven jaar geleden nog een ondergronds muziekgebeuren was, is inmiddels een mainstream verschijnsel geworden, zeker toen het door MTV bovengronds werd gehaald. Er is inmiddels een stortvloed aan mashup blogs, podcasts en ook video mashups verschenen. En in sommige steden vinden regelmatig club nights plaats waar DJ’s hun mashes live voor het publiek mixen.

Toch hebben door voor de hand liggende juridische zaken als muziekrechten nog maar heel weinig mashups officieel het licht gezien. Het merendeel is nog steeds uitsluitend in de schemerzone van Internet te vinden. Hier bijvoorbeeld en hiero. Met een beetje googelen (download mp3 mashup) zijn er zat MP’s te vinden die een leuke aanvulling kunnen zijn op je reguliere muziekcollectie.

2 opmerkingen:

Karolien Selhorst zei

Interessante aanvulling op onze 23Dingen. Tja, keuzes moet je maken in verband met de 'dingen' die aan bod komen... Maar voor mashups is een veelbelovende toekomst weggelegd, dus ze zijn zeker relevant om te bespreken. Misschien kan je een 'ding 24' maken van deze post?

PeterQ zei

Hee, zowaar een reactie!

Ding 24? Nee, dat was al de zelfverkozen dood van mijn Bieb Blog.

Ik becommentarieerde de term mashup vooral om een bruggetje te maken naar de muzikale toepassing. Is nog veel creatiever & en leuker. Want nog veel meer dan een 'Internet nerd' ben en blijf ik toch vooral muziekliefhebber.