vrijdag 28 november 2008

De kracht van het beeld


Iedere week wordt op de site Photos that Changed the World één foto geplaatst die een grote historische impact heeft gehad en vaak nog nagloeit in het collectief geheugen.

Hierboven zie je bijvoorbeeld een opname van Lennart Nilsson die in 1965 een ware sensatie veroorzaakte. Als één van de eersten wist hij met een endoscoop haarscherp en in kleur vast te leggen hoe het menselijk leven zich vóór de geboorte ontwikkelt. Drie jaar later zou dit beeld opnieuw opduiken in de slotscène van Kubrick’s filmklassieker ‘2001: A Space Odyssey’.

Lucky shots?
Maar veel vaker gaat het snapshots van persfotografen die op een cruciaal moment in de menselijke historie de knop van hun camera indrukten. Lucky shots als het ware, hoewel vaak niet voor de gefotografeerden zelf.
Denk aan de beroemde foto van Robert Capa uit 1936 waarop een Spaanse loyalist dodelijk getrokken ter aarde stort. Of aan de niet minder beruchte foto van het naakte Vietnamese meisje dat met napalmwonden gillend van pijn en paniek de fotograaf (en dus ons als kijker) tegemoet rent.

Nee, het merendeel van de gepresenteerde foto’s toont niet bepaald de fijne kanten van de mensheid. Maar een aantal ervan heeft zonder twijfel wel een beslissende omslag in de publieke opinie bewerkstelligd, waarmee het confronterende karakter door de geschiedenis gerechtvaardigd is.

De foto’s worden bovendien voorzien van zinnige achtergrondinfo, aanvullende Wiki-links en een reactiemogelijkheid. Dat laatste was overigens beter achterwege gelaten, want sommige reacties vol intolerantie, racisme en verregaande stupiditeit zijn minstens zo schokkend als de foto’s zelf.

Geen opmerkingen: