maandag 10 november 2008

Ook zo blij met je creditcard?


Een tijdje geleden las ik ‘Cel’ van Charles den Tex, een boek waarin digitale identiteitsroof centraal staat. Ik was er maar matig enthousiast over. Het gegeven (‘Bewijs maar eens wie je bent als iemand jouw identiteit misbruikt’) was op zich prima uitgewerkt, maar het geheel bleef steken in een polder-thriller met ongeloofwaardige figuren, modieuze zijlijnen (terrorismedreiging) en een mysterieuze romance. Beetje Saskia Noort meets The Net of zoiets.

Verbijsterd
In de reportage ‘We weten alles van u’ toetste actualiteitenrubriek NOVA gisteravond de theorieën van Den Tex aan de werkelijkheid. De uitkomst? Creditcardgegevens zijn voor een prikkie (5 dollar!) te koop via Russische sites, het Openbaar Ministerie is verbijsterd & totaal niet op de hoogte van deze praktijken, terwijl banken doodleuk doen alsof hun neuzen bloeden.

Meldingsplicht
Al met al een behoorlijk verontrustende documentaire. Schokkendst van al is wel dat creditcardmaatschappijen en banken geen enkele meldingsplicht hebben over hen bekende fraudegevallen, waardoor de ware omvang van dit probleem nadrukkelijk onder de tafel wordt gehouden.

Als NOVA één ding duidelijk maakte, dan was het wel dat zo’n meldingsplicht wettelijk moet worden afgedwongen. En een voorlichtingscampagne voor online shoppend publiek én justitiële instanties lijkt ook geen overbodige luxe.

Ik maakte al uiterst spaarzaam gebruik van mijn creditcard op Internet. Dat zal na het zien van deze reportage zeker niet toenemen.

Geen opmerkingen: