donderdag 19 mei 2011

De aanschaf van een nieuw speeltje


Over een paar weken voegt Mevrouw Q weer een lente toe aan haar jarenlijstje. Zij blijft natuurlijk altijd mijn Jonge Fa, maar toch gaan de jaren soms een beetje hun tol eisen.

Toen zij bijvoorbeeld recent aan de varilux bril ging, was het gelijk afgelopen met prettig, liggend lezen in de echtelijke sponde. Een ebook leek niet alleen de voor de hand liggende oplossing, maar ook een leuk verjaardagscadeau.

De keuze was snel gemaakt; dat moest een Amazon Kindle worden. Vorig jaar zagen we namelijk op het strand van Jamaica een Amerikaanse dame zitten lezen met zo’n ding. Het lettercontrast was -zelfs in het knetterende, caraibische zonlicht- ronduit verbluffend.

Twee dagen nadat ik het nieuwe speeltje via internet besteld had, arriveerde de Kindle3 al per UPC-zending. Ja, de wereld is tegenwoordig echt een global village!

Leve internet!
De Kindle heeft wel één ingebouwd ‘vuiligheidje’: een eigen ebook format (AZW) om de consument te dwingen zijn boeken via Amazon.com aan te schaffen. Nou is Mevrouw Q überhaupt niet geïnteresseerd in Engelstalige boeken; zij wil gewoon lekker veel Nederlandse boeken op haar reader hebben.
Dan lijk je met het het Europese ePub format een probleem te hebben, want dat wordt niet geaccepteerd door de Kindle. Maar gelukkig biedt ook hier internet uitkomst, in meerdere opzichten.

Converteren met Callibre
Sowieso zijn er door wat simpel googelen de nodige Torrent sites te vinden waar je met één muisklik 1000 of meer boeken in ePub format binnenhaalt. Die boeken zijn al DRM-vrij, hetgeen betekent dat de eventuele kopieerbeveliging er al is uitgesloopt.
Met behulp van het gratis programma Callibre zijn je DRM-vrije ePub boeken vervolgens moeiteloos te converteren naar een ander format (bijv. MOBI of PDF) dat wel door de Kindle wordt geaccepteerd. Piece of cake!

Nu nog tijd vinden om de uitgebreide Kindle handleiding door te ploegen, want het apparaat heeft ook nog de nodige extra leukigheden waaronder een WiFi verbinding.

Ik heb het maar wat druk met al die nieuwerwetse dingen. “Ach, het houdt je van de straat”, zou mijn moeder zaliger zeggen.

Geen opmerkingen: