woensdag 5 november 2008

Historisch ijkmoment


De landing van de eerste mens op de maan, de val van de Berlijnse muur, de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika, de aanslagen van 9/11, het zijn slechts een paar van de grote wereldmomenten die ik tijdens mijn leven zeer bewust heb meegemaakt.

Daar kan sinds vandaag de verkiezing van de eerste zwarte president van Amerika aan worden toegevoegd. Een unicum voor een land waar vier decennia geleden in veel staten rassenscheiding nog gemeengoed was. Onbegrijpelijk & jammer dat Barack niet Hillary Clinton als running mate heeft gekozen, dan hadden de VS nu ook de eerste vrouwelijke vice-president gehad.

Obama is voor veel Amerikanen (en ook Europeanen) het vleesgeworden symbool van hoop op verandering na acht jaar Bush-ellende. Een charismatische man met een bijna messiaanse uitstraling die de wereld wil veranderen, daar loopt het –zo leert de geschiedenis- helaas vaak slecht mee af. Zeker in de USA waar de National Rifle Association (“support gun rights, vote McCain”) een politieke macht van betekenis is.

Kortom, hopen dat de euforische droom niet vroegtijdig uiteenspat.

Geen opmerkingen: