woensdag 4 februari 2009

Crea Christenen huis-aan-huis


Op 12 februari wordt herdacht dat de vader van de evolutietheorie, Charles Darwin, 200 jaar geleden werd geboren; reden waarom 2009 is uitgeroepen tot Darwin-jaar.

De Nederlandse creationisten grijpen die gelegenheid aan om ons volgende week een huis-aan-huis brochure te bezorgen tegen diens evolutieleer. In de crea optiek lag op z'n minst intelligent design van God ten grondslag aan ons bestaan en de grote antropoloog was niet veel meer dan een ketterse fantast, zo lijkt men ons te willen overtuigen.

Darwin’s theorie lijkt me in de loop der jaren toch iets wetenschappelijker onderbouwd dan de bijbelse leer, om het maar mild uit te drukken. Ik kan ‘t gewoon niet bevatten wanneer mensen in alle ernst beweren dat hun favoriete opperwezen in zes dagen iets geschapen heeft wat in werkelijkheid een evolutionair proces van miljoenen jaren geweest is. Some people prefer fairy tales to reality.



Iedereen moet maar lekker geloven wat hij/zij zelf wil, maar ik haak af bij te ver doorgevoerde zendingsdrang; daar is historisch gezien nooit echt veel goeds uit voortgekomen. ‘Nothing frightens me more than religion at my door’, zong John Cale ooit. Zo is het maar net, want dit alles riekt naar neo-christelijk fundamentalisme en dat is even kwalijk als de gevreesde oosterse variant.

Wie overigens deze religieuze stroming in zijn extreemste vorm aan het werk wil zien kan ik de shock doc ‘Jesus Camp’ van harte aanbevelen. Een ontluisterende film waarin jonge, Amerikaanse crea kids worden gehersenspoeld tot een soort nieuwe Hitlerjugend for the Lord. Enge beweging, in meerdere opzichten.

Update
Andries Knevel ziet last minute het licht en zorgt voor een schisma binnen de EO-gelederen.

Geen opmerkingen: