vrijdag 6 maart 2009

Viersterrenboek


‘Het Diner’, de nieuwste roman van Herman ‘Jiskefet’ Koch, staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling en dat is volkomen terecht.
Eindelijk weer eens een oer-Nederlands boek met vaart, humor, spanning, een goeie plot, en vooral helder en trefzeker geschreven. Het zuigt je vanaf de eerste bladzijde naar binnen en laat je 300 pagina’s niet meer los.

Fileren tot op het bot
Twee echtparen, waarvan de mannen broers zijn, hebben een dinerafspraak in een duur sterrenrestaurant, want er moet iets ernstigs besproken worden, zo blijkt al snel.
Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Paul, een voormalig geschiedenisleraar. Hij haat zijn oudere broer Serge, een succesvol politicus die de gedoodverfde nieuwe minister-president van Nederland is.
De eerste helft van het boek is het vooral veel gniffelen om de cynische manier waarop Paul de restaurantcultus becommentarieert en zijn broer genadeloos tot op het bot fileert. Maar er is meer, er sluimert en broeit iets tussen de regels door…

Niet alleen blijken de zoons van Paul en Serge betrokken bij een zeer ernstig incident, gaandeweg wordt ook duidelijk dat de verteller zelf de nodige geestelijke kwetsures heeft die een wezenlijke rol spelen in het zich ontrafelende drama.

Hoe minder je verder over ‘Het Diner’ weet, hoe verrassender deze roman zich ontwikkelt. Jammer dat in sommige media al veel teveel wordt weggegeven over de plot. Daarom het advies: lees zo min mogelijk recensies en begin blanco aan dit meeslepende boek!

3 opmerkingen:

De Eeuwige Bron zei

Lees zo min mogelijk recensies en begin blanco aan dit meeslepende boek!
Goed advies, maar nu ben jij de zoveelste die over dit (inmiddels door mij aangevraagde boek) begint.
Dat schiet niet op zo !

PeterQ zei

Geduld is een schone zaak Sofie. En je weet tenslotte dat je wat moois in het vooruiticht hebt.
Heb mevrouw Q namens jou gemaand tot snellezen. Moet met 'Het Diner' geen probleem zijn.

De Eeuwige Bron zei

Da's heel lief.