vrijdag 18 maart 2011

Kapot in Kandy


Gisteravond net na vijven uitgehongerd, vermoeid en vervuild gearriveerd in de oude Singalese koningshoofdstad Kandy, na een spectaculaire treinreis van zeven uur. ´s Ochtends tegen tienen lieten we Ella achter ons om zo´n 260 kilometer noordelijker door te trekken per stoomtrein.

Met de boemel
Dat de trein over zo´n afstand zo lang doet, heeft te maken met de talloze stations die hij aandoet, maar vooral met de snelheid van het vooroorlogse vehikel. Dit mag je met recht een boemeltreintje noemen. Maar daardoor heb je wel alle tijd om de prachtroute door en over bergen, door bossen, langs theeplantages, sawa´s, gehuchten en watervalletjes in je op te nemen.
We hadden een eersteklas ticket geboekt (klinkt luxer dan het is) met stoelreservering in een coupe met panoramaraam waardoor je de afgelegde route achter je weg zag trekken. Maar het merendeel van de tijd hingen we lekker uit het open raam of zaten we in het gangpad in de deuropening.

’t Wordt weer zwoel!
Op een bepaald stuk van de route zaten we ruim boven de twee kilometer en was het zo fris dat ik mijn fleece trui weer tevoorschijn moest halen. Maar halverwege het traject kon je merken dat je de bergfrisheid van Ella echt achter je liet en werd de wind weer zwoeler warm.
In Ella werd het na zonsondergang zo fris dat je je heel anders moest kleden dan overdag. Hier in Kandy was het gisteren blijkbaar 30 graden. Dat zal weer wennen worden, want het overdagklimaat van Ella sprak ons zeer aan. Daarentegen kun je hier ’s avonds weer luchtiger gekleed op je balcon zitten.

Verplicht vroeg slapen
Veel meer dan vroeg op je kamer of balcon gaan zitten kun je hier trouwens ook niet doen, want net als Ella raakt ook Kandy na negenen versneld in slaaptoestand. Net als alle overige plaatsen trouwens die we tot nu toe in dit land hebben bezocht. Daar komt nog bij dat alle guesthouses na het avondeten ook de internetverbinding uitzetten, dus dat betekent iedere avond ongewild vroeg de echtelijke sponde betrekken.
We vragen ons als beginbejaarden regelmatig af hoe jonge mensen Sri Lanka eigenlijk moeten ervaren, want wij ervaren het ´avondlijk vertier´ als buitengewoon seutig.

2 opmerkingen:

Romas zei

Yo man Yo wo man hier Yo Joop weer.
Wat een prachtige en avontuurlijke reis maken jullie toch. Hier is het nachtelijk leven echt leven. Vanmorgen weer iets van dat overleven meegenomen in de vorm van een dode muis, deze maal zonder bladgroente. Hier zou wel ik brokjes van willen. Afijn ik moet nu weer uitrusten van mijn nachtelijke avonturen in de tuin. Geniet nog verder van Kandy en verder. Tot mauws, Joop en Romas

Anoniem zei

He lieve vrienden , wat heerlijk om je verhalen te lezen Peter! En wat een mooie reis maken jullie , al is het sávonds een beetje saai.
Jullie zullen in ieder geval lekker uitrusten! Hier alles prima , vanmiddag naar Vlissingen , maar geen Mar in t winkeltje dit keer! Geniet met zn tweetjes van deze geweldige vakantie! Dikke kus Jet