dinsdag 23 december 2008

At last, de CD van het jaar?


Sommige platenlabels moet je in de gaten blijven houden. 4AD bijvoorbeeld, gespecialiseerd in vooral atmosferische muziek, heeft sinds 1980 onaards mooie dingen uitgebracht van o.a. Dead Can Dance, Cocteau Twins, Le Mystère Des Voix Bulgares en This Mortal Coil. Twee van hun meest recente acts –TV On The Radio en Bon Iver- prijken zelfs op respectievelijk nr. 1 en 8 in OOR Top Tien van 2008.

Daar kan er wat mij betreft last minute nog eentje aan toegevoegd worden, want al snuffelend in de 4AD-catalogus ontdekte ik bij toeval de cd ‘Fordlandia’ van de IJslandse componist Jóhann Jóhannsson.

De 40-jarige Jóhannsson is een veelzijdig baasje: hij schrijft muziek voor zowel theater, dans als film en brengt ook regelmatig cd’s van soloprojecten uit. Zijn vorige maand verschenen vijfde cd is een suite voor 60-koppig strijkorkest, piano, orgel, vrouwenkoor, percussie en elektronica. Klinkt intrigerend? Dat is het ook.

Verstilling & drama
Johansson combineert in ‘Fordlandia’ het mooiste van Michael Nyman, Arvo Pärt en Craig Armstrong tot een eigen muziekidioom. Klinkt nu eens als een intieme, dan weer majestueus meeslepende soundtrack voor een onbestaande film met dromerige en melancholieke ondertoon. In de zich langzaam ontwikkelende, melodieuze sfeerschilderijen vindt de componist de perfecte balans tussen (neo)klassiek en elektronica, waarbij verstilling, drama en dynamiek hand in hand gaan. Horen is geloven, dit laat zich nauwelijks met woorden beschrijven, zo mooi.

Nadat ik ‘Fordlandia’ had gedownload & beluisterd, heb ik deze betoverend mooie herfst/winter-cd gelijk besteld. Want zulke prachtmuziek dient nu eenmaal in volle glorie beluisterd te worden en niet in inferieur MP3-formaat.

Ieder heeft zo zijn dromen. Eén van de mijne is ooit IJsland te bezoeken en daar dan hopelijk het noorderlicht te zien. Als dat er ooit van komt, dan wil ik deze cd op mijn koptelefoon horen ter verheviging van mijn schoonheidsbeleving.

PS
Leuk online kerstcadeau: gezipte gratis 4AD labelpromo is hier te downloaden.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Peter,

Ik kan het mis hebben, maar iets zegt me dat je het blog van Justin ook wel zal kunnen waarderen:

http://www.mrbungle.nl/

Groet,

Edwin

PeterQ zei

Bedankt voor de tip Erwin. Ga die site zeker eens verder besnuffelen.

Lijkt me inderdaad -naast een streekgenoot- ook wel een soortgenoot.