dinsdag 10 maart 2009

Putting the Herb in the Suburb


In de States is men inmiddels toe aan seizoen 5 en zijn er al 50 afleveringen uitgezonden van de spraakmakende comedy ‘Weeds’, terwijl hier in Nederland (bijna) niemand deze fantastische serie kent. En dat is op z’n zachtst gezegd errug jammer.

Ooit zond Talpa er een paar afleveringen van uit en vorig jaar schijnt RTL 8 het eerste seizoen alsnog te hebben uitgezonden. Waarom de VARA, VPRO, NPS of Canvas ‘Weeds’ niet in hun programmering hebben opgenomen blijft een kosmisch raadsel. Maar gelukkig schiep God de DVD-box. Voor 40 euri koop je seizoen 1 & 2 en zit je in ieder geval 22 afleveringen gebeiteld.

Dit is zonder twijfel een van de origineelste Amerikaanse comedyreeksen van de afgelopen jaren, al was het alleen maar door de weinig voor de hand liggende onderwerpkeuze: een zwarte komedie over drugs in suburbia (?!). Maar ‘Weeds’ heeft gelukkig nog meer pluspunten in de aanbieding: een intelligent script, dialogen waar de vonken vanaf vliegen, verrassende verhaalwendingen, licht geschifte, maar innemende personages, perfect ensemblespel, leuke muziek en vooral heel veel clevere humor.

‘Weeds’ speelt zich af in een fictieve voorstad van Los Angeles, Agrestic, waar niet alleen de villa’s prefab lijken, maar ook het merendeel van de bewoners. Rust, properheid, orde en regelmaat zijn hier de kernwaarden. Maar juist in zo’n perfect ogende community is vaak niets wat het lijkt.

Hoofdpersonage is huismoeder Nancy Botwin (naturel en sympathiek neergezet door Mary-Louise Parker) die na de plotselinge dood van haar man achterblijft met twee opgroeiende zoons en grote financiële zorgen. Ze gaat noodgedwongen dealen in wiet, en met succes: in de geestdodende omgeving van de saaie suburbs kan iedereen natuurlijk wel iets geestverruimends gebruiken…

En nu maar hopen & bidden dat seizoenen 3 t/m 6 ook ooit de Nederlandse markt bereiken, want dit smaakt absoluut naar meer. Of om de slogan ‘Addicted to Weeds?’ te beantwoorden: nou & of! Top-tv van de bovenste plank.

4 opmerkingen:

PeterQ zei

Thanx, but no thanx.

Apart from some headlines and some scattered lyrics & poetry this blog is mostly in Dutch.
Can’t imagine any English speaking visitors would understand a word.

And I don’t do blogrolls or friendly back links. I kind of like my privacy :)

Anoniem zei

groot gelijk!;)
dank voor de tip over die, voor mij
helemaal nieuwe, comedy. t is wel
weer eens tijd voor iets echt leuks.
grmo

PeterQ zei

‘Weeds’ is briljant. Zul jij ook vast leuk vinden. Mag je t.z.t. best eens van me lenen. Moet je me dan natuurlijk wel helpen onthouden, OK?

Anoniem zei

komt goed :) alvast bedankt hoor!