vrijdag 13 maart 2009

Variaties op een thema


Het is een soort bonus bij de betere tv-series (‘The Sopranos’, ‘Six Feet Under’): met zorg uitgekozen, dikwijls verrassende muziek die de scènes ondersteunt of er juist mee contrasteert. Zo kom je als muziekliefhebber vaak terloops weer op het spoor van minder bekende, obscure songs & artiesten uit de rijke pophistorie.

Het bovenstaande is zeker ook het geval in de eerder door mij bejubelde tv-serie ‘Weeds’. De soundtrack is een merkwaardige melange van mij veelal onbekende singer-songwriters & indie acts, hiphop, reggae, vijftiger jaren calypso en comedy tunes.

Maar ik wil dit blogpostje vooral wijden aan één specifiek nummer: ‘Little Boxes’, de goed gekozen titeltrack die de openingstrailer van iedere aflevering begeleidt. Ik had het in een ver verleden wel eens gehoord in een uitvoering van good ole Pete Seeger, maar de song is oorspronkelijk van folkzangeres en politiek activiste Malvina Reynolds, die het in 1962 schreef. Kijk, zo leer je toch weer wat bij.

Extra leuke vondst is om vanaf seizoen 2 de Weeds-episodes steeds te laten beginnen met een andere versie van dit nummer, uitgevoerd door de meest uiteenlopende artiesten waaronder bekende namen als Randy Newman, Elvis Costello, Linkin Park en Billy Bob Thornton.

Spaanse disco?
Dat levert soms heel verrassende versies op, die stuk voor stuk eer bewijzen aan het oorspronkelijke nummer van Reynolds, maar er toch een persoonlijke variant op zijn. En zo hoort het ook bij echt goeie covers. Een van de mooiste voorbeelden (en een van mijn persoonlijke favorieten) is de Franstalige cover van Kate & Anna McGarrigle, maar er is ook een Spaanstalige discoversie, een hiphopvariant en zelfs een uitvoering in het Russisch.

Dat je het merendeel van de soundtrack online kunt beluisteren is natuurlijk een prima service, maar de nummers zijn helaas niet downloadable. Gelukkig biedt het gratis progje Freecorder uitkomst. Daarmee kun je alles opnemen wat je op je pc hoort.


En dat heeft bovenstaand Little Boxes tracklistje opgeleverd met 17 uiteenlopende covers, voorafgegaan door het origineel van Malvina Reynolds. For your listening pleasure.

Geen opmerkingen: